Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι δουλειές της άνοιξης

Οι δουλειές της άνοιξης
Τα φυτά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί και όπως ακριβώς γίνεται με ένα παιδί που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά αν δεν του αφιερώσεις χρόνο, θέλουν τη φροντίδα τους με συνέπεια και αφοσίωση.

Χώμα
Ανεξάρτητα από το αν έχετε λίγες γλάστρες σε ένα μικρό μπαλκόνι ή ένα μεγάλο κήπο γύρω undefinedαπό το σπίτι, το 60% της επιτυχίας κρύβεται στην ποιότητα του χώματος που σκεπάζει τις ρίζες των φυτών σας. Το καλό χώμα είναι μεν ακριβό αλλά και σίγουρη επένδυση αφού δεν χρειάζεται να αλλάζετε τα φυτά του κήπου σας κάθε χρόνο. Προτιμήστε απολυμασμένα μείγματα χωμάτων, ολλανδικά και γερμανικά μαζί με ρώσικη μαύρη τύρφη. Μη φυτεύετε πάνω από μπάζα, γιατί προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στα φυτά: Οταν οι ρίζες τους μεγαλώσουν και ακουμπήσουν πάνω σε υπολλείματα ασβέστη και τσιμέντου, θα καούν και λίγο αργότερα θα χαλάσει ολόκληρο το φυτό.
Νερό: Ο γενικός κανόνας λέει ότι τα πολλά νερά -όπως και η υπερβολική περιποίηση με φάρμακα και λιπάσματα- κάνουν μεγαλύτερο κακό από την έλλειψη. Αν μάλιστα θέλετε τα φυτά σας να ανθίσουν, αφήστε τα να πουν το νερό νεράκι, να στερηθούν δηλαδή το νερό χωρίς όμως να ξεραθούν. Σημασία έχει, επίσης, μετά το πότισμα να στραγγίζουν καλά και να μη μένει νερό στα πιάτα τους γιατί θα αναπτυχθούν μύκητες και οι ρίζες τους θα σαπίσουν.

Λίπασμα
Όπως και στην περίπτωση του χώματος, το ακριβώτερο λίπασμα μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι είναι το φθηνώτερο. Υπάρχουν λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης και άλλα άμεσης δράσης. Ζητήστε από ένα γεωπόνο να σας ορίσει τις δόσεις και τον τρόπο που θα ποτίζετε μετά τη λίπανση, γιατί ειδικά τα λιπάσματα άμεσης δράσης απαιτούν μεγάλη ακρίβεια στη δοσολογία.
Φύτεμα
Φυτά που θα πάρετε από φυτώρια σε γλάστρες μπορείτε να τα μεταφυτέψετε όποτε θέλετε αρκεί να μην έχει παγωνιά ή καύσωνα. Γυμνόριζα, όμως, όπως οι τριανταφυλλιές, που θα αγοράσετε σε μπάλες ή άλλα φυτά που έχουν μπει πρόσφατα σε γλάστρα και δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα είναι καλό να τα φυτεύετε από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο ή Μάρτιο το αργότερο.

Τα κλαδέματα της εποχής
Την άνοιξη, θα κλαδέψετε για να δώσετε σχήμα στα φυτά σας και να τα καθαρίσετε από τα κλαδάκια που έχουν καεί με τις παγωνιές του χειμώνα.

Τι λουλούδια να διαλέξω
Λίγα είναι τα φυτά που κρατάνε τα λουλούδια τους περισσότερο από δύο εβδομάδες, η άνοιξη όμως είναι η εποχή της μεγάλης ποικιλίας. Τώρα ανθίζουν οι βολβοί’ πάρτε, λοιπόν, ζουμπούλια, τουλίπες, φρέζιες νεραγκούλες, που θα αρχίσουν να ανοίγουν κι αυτές όπου νάναι. Οι πανσέδες, αντέχουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και υπάρχουν σε χίλια χρώματα, τα γεράνια και οι μπαμπακούλες είναι επίσης σταθερή αξία, όπως και οι μπουκαμβίλιες που θέλουν ακόμη λιγώτερο πότισμα.

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου