Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών Παρασκευή οικολογικών εντομοκτόνων για φυτοπροστασία



Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό.

Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

■ Στην βροχή
■ Όταν φυσάει
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια
■ Στην μέση ζεστών, ξηρών ημερών
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά
■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Βασικό σπρέι σαπουνιού

1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη και λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.

Σπρέι λεμονιού

Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε την για 10 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει και ψεκάστε με αυτό.
Η Limonene είναι η δραστική ουσία.

Σπρέι αλευριού

2-4 κουτάλια της σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.

Σπρέι κρεμμυδιού

Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακάρεων.
Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.

Απωθητικά σπρέι


Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτερής πιπεριάς

6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Παρασκευή
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014


Οι τομάτες που φυτέψατε 'ανοίγουν';

Οι τομάτες που φυτέψατε  'ανοίγουν';













Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να μην 'ανοίγουν' οι τομάτες που φυτέψαμε.
Αυτό συμβαίνει, γιατί το πολύ πότισμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα ποτίσματα κάνει το φυτό να μεγαλώνει γρήγορα εσωτερικά, έτσι φουσκώνει και σκάει με αποτέλεσμα να βλέπετε το άνοιγμα. Αν αυτό συμβεί, καλό είναι να κόψετε την τομάτα το συντομότερο, για να μη μολυνθεί.
Οι 'ανοιγμένες' τομάτες διατηρούνται λιγότερο απ΄αυτές που μεγαλώνουν κανονικά. Μπορείτε να την φάτε, αρκεί να κόψετε το σημείο που έχει ανοίξει. Και βέβαια, ΔΕΝ αγοράζετε ανοιγμένες τομάτες.
Πηγή:meacolpa.blogspot.gr

Βολβοί: τι πρέπει να κάνουμε για να ανθίσουν ξανά την επόμενη χρονιά


Βολβοί: τι πρέπει να κάνουμε για να  ανθίσουν ξανά την επόμενη χρονιά
Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ξανα ανθίσουν την επόμενη χρονιά οι βολβοί μας. Οι βολβοί αν και κρατάνε σχετικά λίγο τα λουλούδια τους , δίνουν ίσως τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά λουλούδια. Την πρώτη χρονιά αν αγοράσουμε καλή ποιότητα βολβού, έχουν σχεδόν 100% επιτυχία για να ανθίσουν.
Την επόμενη χρονιά όμως τι γίνεται; Εδώ θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια συμβουλή για να έχουμε ξανά λουλούδια και την επόμενη χρονιά. Οι βολβοί είναι μέσα τους γεμάτοι ουσίες που έχουν την δύναμη να δώσουν όμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια. Για να μαζέψουν όμως ουσίες χρειάζονται λίπασμα. Είτε χημικό, είτε βιολογικό. Το μυστικό όμως είναι το πότε θα βάλουμε το λίπασμα. Λίπασμα λοιπόν βάζουμε με το που τελειώσει η ανθοφορία (λουλούδια) και μείνουν τα πράσινα φύλλα. Αυτή την περίοδο ο βολβός μαζεύει ουσίες ώστε να γεμίσει δύναμη και να μας δώσει όμορφα λουλούδια την επόμενη χρονιά.

Πηγή:fytosymvoules.blogspot.gr
 

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι δουλειές της άνοιξης

Οι δουλειές της άνοιξης
Τα φυτά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί και όπως ακριβώς γίνεται με ένα παιδί που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά αν δεν του αφιερώσεις χρόνο, θέλουν τη φροντίδα τους με συνέπεια και αφοσίωση.

Χώμα
Ανεξάρτητα από το αν έχετε λίγες γλάστρες σε ένα μικρό μπαλκόνι ή ένα μεγάλο κήπο γύρω undefinedαπό το σπίτι, το 60% της επιτυχίας κρύβεται στην ποιότητα του χώματος που σκεπάζει τις ρίζες των φυτών σας. Το καλό χώμα είναι μεν ακριβό αλλά και σίγουρη επένδυση αφού δεν χρειάζεται να αλλάζετε τα φυτά του κήπου σας κάθε χρόνο. Προτιμήστε απολυμασμένα μείγματα χωμάτων, ολλανδικά και γερμανικά μαζί με ρώσικη μαύρη τύρφη. Μη φυτεύετε πάνω από μπάζα, γιατί προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στα φυτά: Οταν οι ρίζες τους μεγαλώσουν και ακουμπήσουν πάνω σε υπολλείματα ασβέστη και τσιμέντου, θα καούν και λίγο αργότερα θα χαλάσει ολόκληρο το φυτό.
Νερό: Ο γενικός κανόνας λέει ότι τα πολλά νερά -όπως και η υπερβολική περιποίηση με φάρμακα και λιπάσματα- κάνουν μεγαλύτερο κακό από την έλλειψη. Αν μάλιστα θέλετε τα φυτά σας να ανθίσουν, αφήστε τα να πουν το νερό νεράκι, να στερηθούν δηλαδή το νερό χωρίς όμως να ξεραθούν. Σημασία έχει, επίσης, μετά το πότισμα να στραγγίζουν καλά και να μη μένει νερό στα πιάτα τους γιατί θα αναπτυχθούν μύκητες και οι ρίζες τους θα σαπίσουν.

Λίπασμα
Όπως και στην περίπτωση του χώματος, το ακριβώτερο λίπασμα μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι είναι το φθηνώτερο. Υπάρχουν λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης και άλλα άμεσης δράσης. Ζητήστε από ένα γεωπόνο να σας ορίσει τις δόσεις και τον τρόπο που θα ποτίζετε μετά τη λίπανση, γιατί ειδικά τα λιπάσματα άμεσης δράσης απαιτούν μεγάλη ακρίβεια στη δοσολογία.
Φύτεμα
Φυτά που θα πάρετε από φυτώρια σε γλάστρες μπορείτε να τα μεταφυτέψετε όποτε θέλετε αρκεί να μην έχει παγωνιά ή καύσωνα. Γυμνόριζα, όμως, όπως οι τριανταφυλλιές, που θα αγοράσετε σε μπάλες ή άλλα φυτά που έχουν μπει πρόσφατα σε γλάστρα και δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα είναι καλό να τα φυτεύετε από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο ή Μάρτιο το αργότερο.

Τα κλαδέματα της εποχής
Την άνοιξη, θα κλαδέψετε για να δώσετε σχήμα στα φυτά σας και να τα καθαρίσετε από τα κλαδάκια που έχουν καεί με τις παγωνιές του χειμώνα.

Τι λουλούδια να διαλέξω
Λίγα είναι τα φυτά που κρατάνε τα λουλούδια τους περισσότερο από δύο εβδομάδες, η άνοιξη όμως είναι η εποχή της μεγάλης ποικιλίας. Τώρα ανθίζουν οι βολβοί’ πάρτε, λοιπόν, ζουμπούλια, τουλίπες, φρέζιες νεραγκούλες, που θα αρχίσουν να ανοίγουν κι αυτές όπου νάναι. Οι πανσέδες, αντέχουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και υπάρχουν σε χίλια χρώματα, τα γεράνια και οι μπαμπακούλες είναι επίσης σταθερή αξία, όπως και οι μπουκαμβίλιες που θέλουν ακόμη λιγώτερο πότισμα.

Δείτε επίσης:

Η διαχείριση και οι ιδιότητες της κοπριάς

Η διαχείριση και οι ιδιότητες της κοπριάς
Όλοι όσοι ασχολούνται με αγροτικές ή κηπουρικές εργασίες γνωρίζουν ότι η κοπριά αποτελεί μία σημαντική λιπαντική λύση για τα φυτά. Η προσθήκη κοπριάς δεν συνιστά μόνο μια αποτελεσματική λύση λίπανσης, αλλά και μια περιβαλλοντικά φιλική πρακτική. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά τις απαιτήσεις διαχείρισης αυτού του ολοκληρωμένου λιπάσματος, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητά του;

Η κοπριά αποτελείται από κόπρανα και ούρα ζώων, στα οποία φέρονται άχυρα προερχόμενα από τις ζωοτροφές και την επίστρωση του σταύλου. Αυτό που ενδιαφέρει τον καλλιεργητή είναι η χημική σύσταση της κοπριάς, σε διάφορα οργανικά και ανόργανα στοιχεία. Η πλέον πλούσια σε οργανική ουσία κοπριά είναι εκείνη του προβάτου, ενώ η πιο φτωχή είναι της κότας. Αντίθετα, η κοτίσια κοπριά περιέχει σε μεγαλύτερα ποσοστά άζωτο, φωσφόρο  και κάλιο που είναι τα βασικότερα θρεπτικά στοιχεία για τις καλλιέργειες.

Μια άλλη διεργασία, για την οποία υπάρχει αρκετή σύγχυση, είναι η χώνεψη της κοπριάς. Συνήθως οι παραγωγοί διατηρούν την κοπριά στα πιο ακατάλληλα σημεία, αφήνοντάς αυτή εκτεθειμένη στον ήλιο και τη βροχή. Γενικότερα, η διατήρηση της κοπριάς σημαίνει απώλειες σε οργανική ουσία και άζωτο, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για σωστή φύλαξη και επομένως λιγότερες απώλειες.

Υπάρχουν δύο σχολές σχετικά με το ερώτημα αν πρέπει να προσθέτουμε καλά χωνεμένη κοπριά ή όχι στα φυτά μας. Η μία άποψη ισχυρίζεται ότι η κοπριά πρέπει να είναι καλά χωνεμένη πριν εισαχθεί στο έδαφος, ώστε τα θρεπτικά στοιχεία να είναι προσλήψιμα από τα φυτά. Η άλλη άποψη αναφέρει ότι, η ενσωμάτωση στο έδαφος καλά χωνεμένης κοπριάς συνεπάγεται μειωμένο ποσοστό οργανικής ουσίας, λόγω των απωλειών που έχουν συμβεί κατά τη χώνεψη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της λίπανσης και η συμβολή της κοπριάς στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.

Η ποσότητα κοπριάς που πρέπει να εφαρμοστεί στον αγρό κυμαίνεται από 2 έως 4 τόνους ανά στρέμμα, ανάλογα το επίπεδο γονιμότητας του εδάφους. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται κάθε δύο με τρία χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα εφαρμογών (π.χ. μικρότερη ποσότητα αλλά πιο συχνά). Το βάθος ενσωμάτωσης της κοπριάς εξαρτάται από το είδος του εδάφους: σε ελαφριά, αμμώδη εδάφη πραγματοποιείται στα 15-20 εκ., ενώ στα βαριά αργιλώδη πρέπει να γίνεται πιο επιφανειακά.
Πηγή:agronomist.gr

Περονόσπορος στα φυτά: καταπολέμιση με φυσικό τρόπο

Περονόσπορος στα φυτά: καταπολέμιση με φυσικό τρόπο
Περονόσπορος (πράσινες και κοκκινοκαστανές κηλίδες) - καταπολέμιση με φυσικό τρόπο Είναι μια πολύ διαδεδωμένη σε συχνότητα, ασθένεια, που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές κι άλλα φυτά και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, εξελίσσεται διαφορετικά. Προσβάλλει σχεδόν όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού, (βλαστούς, φύλλα, άνθη).

Συγκεκριμένα, σχηματίζονται πάνω στα φύλλα μεγάλες κηλίδες, πράσινου ανοιχτού χρώματος, με ασαφή σχήμα, που αργότερα γίνονται καστανοκόκκινες. Τα συμπτώματα, εκτός από την ύπαρξη κηλιδώσεων είναι η πτώση των φύλλων και το ξεγύμνωμα των βλαστών. Οι μολύνσεις, μπορεί να παρουσιαστούν και σε ετήσιους βλαστούς με τη μορφή κηλιδώσεων χρώματος ερυθροϊώδους (κοκκινωπού).

Καλλιεργητικά μέτρα:
Περιορισμός της υγρασίας στο περιβάλλον αναπτύξεως των φυτών, με αραιή φύτευση, αποφυγή ποτίσματος με τεχνητή βροχή και βρεξίματος των φύλλων, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σύστημα τεχνητής βροχής, θα πρέπει να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες, ώστε με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να επιτυγχάνεται στέγνωμα του φυλλώματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αντιμετώπιση:
Ξύδι: Ανακατεύουμε 1 - 1½  κουταλιά ξύδι δυνατό, σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε με το διάλυμμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών, νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει δυνατός ήλιος.
Επαναλαμβάνουμε κάθε 3 - 4 μέρες, μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.
Χρησιμοποιούμε το ξύδι και για τη θεραπεία της σκωρίασης, αλλά και του μελανού σημείου.

Θειοχαλκίνη: θειαφίζουμε, εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας περνάει τους 23°C (σε μικρότερες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα).
Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 - 20 μέρες, προσεκτικά, κι όταν δεν φυσάει.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φυτού, όταν δεν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν ξεπερνάει τους 28°C, πάντα κατά τις πρώτες πρωινές ή απογευματινές ώρες (αλλιώς θα κάψουμε τα φυτά).
Αν βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι, θα πρέπει να επαναλάβουμε το θειάφισμα.
Όταν θειαφίζουμε με πολύ ζεστό καιρό, φροντίζουμε να έχουμε καλά ποτισμένα τα φυτά μας.

Αν τα προηγούμενα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ... το τελευταίο μέσο καταπολέμησης, είναι να ραντίσουμε με τα ειδικά χημικά σκευάσματα, που θα προμηθευτούμε από ένα γεωπόνο και είναι:
Ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή άλλα χαλκούχα, ή διαφορετικά με mancozeb, metalaxyl, azoxystrobin, ή fosetyl.
Πηγή:faghta-giagias.blogspot.com

Απλές συμβουλές για βιολογικό κήπο

Περονόσπορος στα φυτά: καταπολέμιση με φυσικό τρόπο

Περονόσπορος στα φυτά: καταπολέμιση με φυσικό τρόπο
Περονόσπορος (πράσινες και κοκκινοκαστανές κηλίδες) - καταπολέμιση με φυσικό τρόπο Είναι μια πολύ διαδεδωμένη σε συχνότητα, ασθένεια, που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές κι άλλα φυτά και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, εξελίσσεται διαφορετικά. Προσβάλλει σχεδόν όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού, (βλαστούς, φύλλα, άνθη).

Συγκεκριμένα, σχηματίζονται πάνω στα φύλλα μεγάλες κηλίδες, πράσινου ανοιχτού χρώματος, με ασαφή σχήμα, που αργότερα γίνονται καστανοκόκκινες. Τα συμπτώματα, εκτός από την ύπαρξη κηλιδώσεων είναι η πτώση των φύλλων και το ξεγύμνωμα των βλαστών. Οι μολύνσεις, μπορεί να παρουσιαστούν και σε ετήσιους βλαστούς με τη μορφή κηλιδώσεων χρώματος ερυθροϊώδους (κοκκινωπού).

Καλλιεργητικά μέτρα:
Περιορισμός της υγρασίας στο περιβάλλον αναπτύξεως των φυτών, με αραιή φύτευση, αποφυγή ποτίσματος με τεχνητή βροχή και βρεξίματος των φύλλων, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σύστημα τεχνητής βροχής, θα πρέπει να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες, ώστε με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να επιτυγχάνεται στέγνωμα του φυλλώματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αντιμετώπιση:
Ξύδι: Ανακατεύουμε 1 - 1½  κουταλιά ξύδι δυνατό, σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε με το διάλυμμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών, νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει δυνατός ήλιος.
Επαναλαμβάνουμε κάθε 3 - 4 μέρες, μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.
Χρησιμοποιούμε το ξύδι και για τη θεραπεία της σκωρίασης, αλλά και του μελανού σημείου.

Θειοχαλκίνη: θειαφίζουμε, εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας περνάει τους 23°C (σε μικρότερες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα).
Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 - 20 μέρες, προσεκτικά, κι όταν δεν φυσάει.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φυτού, όταν δεν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν ξεπερνάει τους 28°C, πάντα κατά τις πρώτες πρωινές ή απογευματινές ώρες (αλλιώς θα κάψουμε τα φυτά).
Αν βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι, θα πρέπει να επαναλάβουμε το θειάφισμα.
Όταν θειαφίζουμε με πολύ ζεστό καιρό, φροντίζουμε να έχουμε καλά ποτισμένα τα φυτά μας.

Αν τα προηγούμενα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ... το τελευταίο μέσο καταπολέμησης, είναι να ραντίσουμε με τα ειδικά χημικά σκευάσματα, που θα προμηθευτούμε από ένα γεωπόνο και είναι:
Ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή άλλα χαλκούχα, ή διαφορετικά με mancozeb, metalaxyl, azoxystrobin, ή fosetyl.
Πηγή:faghta-giagias.blogspot.com

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η καλλιέργεια της πατάτας με δυο λόγια

     

Η καλλιέργεια της πατάτας με δυο λόγια
Οι πατάτες είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό του κόσμου. Ψητές, βραστές ή τηγανητές είναι το αγαπημένο συνοδευτικό για όλα σχεδόν τα φαγητά.
Γιατί λοιπόν να μην τις καλλιεργούμε στο σπίτι μας;
Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή περιγραφή:
Ύψος: 30- 60 εκ.
Απόσταση φύτευσης: 60×60 εκ. για κάθε φυτό
Καλλιεργητική περίοδος: Άνοιξη- καλοκαίρι- φθινόπωρο
- Χρόνος από την σπορά ως τη συγκομιδή: 12 εβδομάδες
- Εποχή φύτευσης: Αρχές άνοιξης- Μάρτιος (θερμοκρασία εδάφους: 7 βαθμούς)
- Όψιμη φύτευση: Τέλος άνοιξης- Απρίλιος (για φθινοπωρινή συγκομιδή)
Ξεκινήστε την καλλιέργεια:
Θέση: Ηλιόλουστη
Χώμα: Γόνιμο, βαθύ, εύθρυπτο με καλή αποστράγγιση. Αναμίξτε κομπόστ με χούμο για να δημιουργήσετε ένα ιδανικό υπόστρωμα για τις πατάτες. Φυτέψτε σε βάθος 15 εκ.
Πατατόσπορος: Η πατάτα δεν καλλιεργείται από σπόρο. Με τη λέξη πατατόσπορο εννοούμε κομμάτια κονδύλου που έχουν πετάξει φύτρο (δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ να πετάγονται μικρά βλαστάρια από οφθαλμούς του κονδύλου, όταν το αφήσετε για πολύ καιρό;). Αν δεν αγοράσετε έτοιμο πατατόσπορο μπορείτε απλά να ετοιμάσετε το δικό σας. Μια εβδομάδα πριν από την φύτευση πάρτε κονδύλους πατάτας και αραδιάστε τους σε ταψί που θα το αφήσετε σε ένα φωτεινό σημείο (να μην τους χτυπάει απευθείας ο ήλιος). Μια- δύο μέρες πριν από τη φύτευση κόψτε σε κομμάτια τον κόνδυλο συμπεριλαμβάνοντας σε κάθε κομμάτι ένα φύτρο που θα έχει ήδη σχηματιστεί.
Φύτευση: Ανοίξτε μια λακουβίτσα βάθους 20 εκ. και βάλτε μέσα 3-4 κομμάτια φυτρωμένου πατατόσπορου με τα φύτρα να κοιτούν προς τα πάνω. Καλύψτε με λίγο χώμα και ποτίστε. Δεν γεμίζετε όλη την τρύπα.
Παράχωμα: Μόλις οι βλαστοί αρχίζουν να ξεπροβάλλουν από το χώμα, σκεπάζετέ τους με ελαφρύ χώμα ή κομπόστ αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα ακάλυπτα. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να κλείσει η λακούβα που είχατε ανοίξει κατά τη φύτευση. Μην ξεχνάτε το παράχωμα διότι αν οι νεόι κόνδυλοι που θα σχηματίζονται από τους βλαστούς εκτεθούν στον ήλιο τότε θα πρασινίσουν και δεν θα είναι κατάλληλοι για κατανάλωση.
Πότισμα: Διατηρείτε το χώμα υγρό, ιδιαιτέρα κατά την περίοδο της άνθισης
Προστατεύστε τα φυτά σε περίπτωση παγετού!
ΠΗΓΗ :fytokomia.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πώς καλλιεργείται η Τομάτα ( Ντομάτα ); Σπορά , φύτευση και φροντίδα

Η τομάτα, αλλιώς και ντομάτα, είναι ένας κόκκινος ζουμερός καρπός, ιδανικόςγια σαλάτες και κύριο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας.
Η τομάτα είναι ένα φυτό της οικογένειαςSolanaceae, ιθαγενές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, από το Μεξικό μέχρι το Περού. Ζει μόνο μερικά χρόνια και συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Τυπικά φτάνει τα 1-3 μ. ύψος, αλλά δεν έχει αρκετά ανθεκτικό κορμό και στηρίζεται σε άλλα φυτά. Τα φύλλα έχουν μήκος 10-25 εκ. και είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5-9 μικρότερα φύλλα το καθένα μέχρι και 8 εκ. μακρύ με πριονοειδή γύρο. Τόσο ο κορμός του φυτού όσο και τα φύλλα έχουν τρίχωμα. Τα λουλούδια έχουν διάμετρο 1-2 εκ., είναι κίτρινα με πέντε μυτερούς λοβούς και μεγαλώνουν σε ομάδες αποτελούμενες από 3-12. Το φυτό κάποτε λέγεται και τοματιά / ντοματιά.
Υπάρχουν τομάτες θερμοκηπίου (αναρριχώμενες) και υπαίθριες τομάτες (ημιαναρριχώμενες και αυτοκλαδευόμενες) Οι αναρριχώμενες και οι ημιαναρριχώμενες χρειάζονται στήριξη η οποία γίνεται είτε με σπάγκο (θερμοκήπιο από οριζόντιο σύρμα) είτε σε καλάμια όταν πρόκειται για υπαίθρια καλλιέργεια. Οι αυτοκλαδευόμενες τομάτες δεν χρειάζονται στήριξη διότι τυφλώνουν μόνες τους την κορυφή τους και δεν αυξάνονται προς τα πάνω.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μήνα

                        Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μήνα


Ας δούμε τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα.  Επιλέξτε τους συνδέσμους,που βρίσκονται στο τέλος, για περισσότερες πληροφορίες
Ιανουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια,  Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο.  
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, καρότο

Φεβρουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια,  Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο.  
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, καρότο

Μάρτιος
Σπέρνουμε:  Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότο
Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα, καρότο
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες, καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές, καρότο

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Άνθη και αρχιτεκτονική του τοπίου

Η επιθυμία για τη δημιουργία ενός κήπου πολλές φορές υπαγορεύεται από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα λουλούδια. Η ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και αρωμάτων που  προσφέρει η παρουσία των ανθέων στο τοπίο είναι σημαντικοί λόγοι ένταξής τους στο συνολικό σχεδιασμό του τοπίου.

Βασική αρχή ώστε η ένταξη των ανθέων στο υπό διαμόρφωση τοπίο να είναι αποτελεσματική συνιστά η παρουσία μεγάλου αριθμού  λουλουδιών, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως με μαζικές φυτεύσεις. Μεμονωμένα άνθη δεν ασκούν ιδιαίτερη επίδραση στον χρήστη του κήπου ή πάρκου. Επιπλέον, επιβάλλεται η κατάλληλη τοποθέτηση των ανθοφόρων φυτών διότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η δυναμική ενός συνολικού σχεδίου.

Ο Μάρτιος στον κήπο μας

Ο Μάρτιος στον κήπο μας

Καλό μήνα και καλή Άνοιξη!!!
Τα κρύα του χειμώνα σιγά σιγά μας αφήνουν και η ομορφιά της έκρηξης της ζωής αρχίζει να απλώνεται στην ύπαιθρο. Ήδη οι πρώτοι ανθισμένοι κρόκοι και τα ζουμπούλια θυμίζουν ότι η άνοιξη καταφθάνει. Όμως παρόλα αυτά θα ήταν ευπροσδεκτη κάποια ακόμη ποτιστική βροχή και όπως λέει και ο λαός μας:
"Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα".
Αν και η βασική εντολή αυτού του μήνα συνοψίζεται στο «φυτέψτε», έχουμε πολλές δουλειές να κάνουμε.  Φορέστε λοιπόν ένα χοντρό πουλόβερ, πάρτε τα γάντια και τα εργαλεία σας και βγείτε έξω με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί.  Ηρθε η ώρα να εφαρμόσετε όλα αυτά που προγραμματίζατε τις μεγάλες κρύες νύχτες όλου του χειμώνα! 

Και βέβαια μην ξεχάσετε να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας τις ημερομηνίες που φυτέψατε τους σπόρους και τα φυτά σας.  Καταγράψτε τα στάδια και τους χρόνους ανάπτυξής τους.  Του χρόνου αυτές οι πληροφορίες θα σας είναι πολύτιμες. Επίσης, καταγράψτε τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην εικόνα του κήπου που αντικρίζετε σήμερα ώστε του χρόνου τέτοια μέρα αυτό που θα βλέπετε να σας αρέσει ακόμη περισσότερο.